Wie zoeken wij?
De teamleider Onderwijs wil samen met het team enthousiast verder werken aan de reeds ingezette ontwikkeling van het onderwijs: toekomstgericht in een veilige omgeving met aandacht voor het talent van ieder kind.
De teamleider Onderwijs vormt samen met de teamleider Zorg en de directeur het managementteam (MT). Het MT vormt samen met de zorgcoördinatoren en de stagecoördinator het MT-breed. De teamleider Onderwijs draagt, net als de andere MT-leden, bij aan de ontwikkeling van de hele school.
Beide teamleiders hebben naast een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor verdere schoolontwikkeling een specifieke verantwoordelijkheid. De teamleider Onderwijs zal specifiek verantwoordelijk zijn voor het verder ontwikkelen van het curriculum, de doorgaande leerlijnen, de opbrengsten van het onderwijs, de inhoudelijke werk- en ontwikkelgroepen, toekomstgericht onderwijs, etc.
De werktijdfactor is 0,6 - 0,7 fte. Mocht het zo zijn dat er behoefte aan is om meer uren te werken, dan is het bespreekbaar om ook invulling te geven aan het begeleiden van leerlingen bij stage. Zie hiervoor de taakomschrijving stagedocent. De inschaling van de functie is in schaal 12.
Concreet zijn we op zoek naar de teamleider die:
- aanwezig én zichtbaar is;
- affiniteit heeft met de doelgroep, betrokkenheid toont bij de ontwikkeling van de school; waar nodig ondersteunend is naar andere disciplines binnen de school;
- deze betrokkenheid ook toont richting de ouders/verzorgers;
- onderwijskundig onderlegd is;
- bij voorkeur een management opleiding heeft gevolgd en/of een master heeft behaald;
- over aantoonbaar leidinggevende kwaliteiten bezit;
- eenvoudig benaderbaar is voor het team;
- duidelijk communiceert;
- in staat is om goed te luisteren;
- verbindend is;
- empathisch is;
Identiteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid
We vinden het belangrijk dat de teamleider iemand is die vanuit een christelijke levenshouding actief uitdraagt waar hij/zij voor staat. Daarbij gaat hij/zij vanuit een open houding respectvol om met de diversiteit binnen het team, ouders en leerlingen. Hij/zij is iemand die verbindingen kan aangaan. Hij/zij maakt de school maatschappelijk relevant en weet goed samen te werken met professionals, zowel intern als extern.
Leiderschapsstijl
Goede leidinggevende kwaliteiten en resultaatgericht zijn vanuit zowel de professionele kant als de menselijke kant:
- kan doelgericht en daadkrachtig handelen;
- kan beleid formuleren, implementeren en borgen;
- kan procesgericht werken, processen leiden, begeleiden en sturen;
- is in staat draagvlak te creëren bij teamleden voor onderwijskundige veranderingen;
- is zowel mondeling als schriftelijk communicatief vaardig;
- is een teamplayer;
- is transparant;
- kan buiten de gebaande paden denken;
- kan flexibel en oplossingsgericht handelen.
Voor de uitgebreide inhoud van de functie verwijs ik verder naar de functiebeschrijving.
Wij bieden onze nieuwe collega:
- een betrokken en deskundig, multidisciplinair samengesteld team vanuit onderwijs en zorg; theorie en praktijk;
- een uitdagende, betekenisvolle baan met veel ruimte voor eigen inbreng en talent;
- een school in ontwikkeling, waarbij ook ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling;
- begeleiding die helpend is je werkzaamheden binnen De Noordhoek eigen te maken;
- uiteraard goede arbeidsvoorwaarden.
Wie zijn wij?
Voor De Noordhoek is leren in de praktijk het uitgangspunt. Voor iedere leerling zoeken we naar een leerroute op het eigen niveau. De theorie proberen we zo veel mogelijk te verbinden aan de praktijk. Ons onderwijs is gericht op samenwerken, open staan voor de ander, positief omgaan met elkaar, leren communiceren en wijs worden in de digitale wereld. In kleine klassen en in kleine stappen leren de leerlingen zich deze vaardigheden steeds meer eigen te maken. Allemaal anders, ieder zijn talent! Dat is waar we in geloven en wat we belangrijk vinden, zodat onze leerlingen zoveel mogelijk kansen krijgen om hun talenten te ontdekken. Niet voor niets stroomt ruim 90% van onze leerlingen uit naar werk en/of een vervolgopleiding. Onze kracht ligt in de intensieve begeleiding van onze leerlingen, waarbij we altijd voor ogen hebben dat de leerling centraal staat. In deze begeleiding is een goede afstemming en samenwerking met ouders/ verzorgers, docenten, interne en externe expertise en vanzelfsprekend de leerling zelf cruciaal.
Naast de reguliere pro klassen biedt De Noordhoek ook 2 alternatieve opties:
De brugklas:
Soms is het nog niet helemaal duidelijk of een leerling beter op het VMBO past of in het Praktijkonderwijs. De brugklas biedt één jaar extra de tijd om dit te ontdekken. We bieden in een kleine klas binnen De Noordhoek theorievakken aan op VMBO niveau. Daarnaast volgt de leerling ook praktijkvakken. Op basis van de resultaten en sociaal-emotionele ontwikkeling wordt een gedegen schooladvies geformuleerd.
Entree:
De leerlingen uit klas 5 die de theoretische route hebben gevolgd, bieden we de Entreeopleiding aan. Leerlingen sluiten deze opleiding af met een praktijkexamen en krijgen wanneer ze het examen halen een diploma op mbo niveau 1.
Praktijk:
Binnen de school zijn sectoren gevormd, te weten:
- Horeca
- Techniek
- Groen (Plant & Dier)
- Bouw
- Zorg & Dienstverlening
Deze sectoren staan model voor de uitstroommogelijkheden van onze leerlingen in de regio. Alle praktijkvakken binnen De Noordhoek worden aangeboden vanuit één van de sectoren. Het hele onderwijs is gericht op uitstroom naar arbeid of arbeid/leren. Er is een goed ingericht stage team dat de leerlingen vanaf leerjaar 3 begeleidt naar uitstroom. In de onderbouw vindt voorbereiding plaats op de stage.
Kenmerkend voor De Noordhoek:
- kleinschalig: ongeveer 200 leerlingen
- kleine klassen: 10-14 leerlingen
- de leerling staat centraal
- duidelijke schoolregels
- individuele (gedrags)aanpak, waar nodig
Onze kernwaarden zijn:
Op De Noordhoek zijn in 2024 met het team, na een zorgvuldige afweging de volgende kernwaarden gedefinieerd:
- betrokkenheid
- verantwoordelijkheid
- vakmanschap
- veiligheid
De missie van De Noordhoek sluit hierbij aan:
De leerlingen op De Noordhoek zijn jongeren vol kansen en mogelijkheden. De Noordhoek is de oefenplaats voor onze leerlingen als het gaat om wonen, werken, vrije tijd en burgerschap. Hierin begeleiden we -samen met anderen- elke leerling naar werk of een vervolgopleiding.
Voor De Noordhoek betekent dit specifiek:
- dat iedereen mag leren door te doen;
- dat fouten maken mag;
- dat je mag ontdekken;
- dat methodes niet bindend zijn;
- dat we kijken naar leerdoelen voor iedereen;
- dat ieder mens mag leren;
- dat intervisie een plaats krijgt;
- dat we kracht halen van binnenuit en en waar nodig van buitenaf;
- dat we als mini-maatschappij mogen oefenen voor die waardige plek in de maatschappij;
- dat de schoolomgeving een veilige plek is, met betrokken mensen, waar we verantwoordelijkheid leren nemen en toe- of verder groeien in vakmanschap;
- dat we dit samen verder mogen uitwerken;
- dat onze C zichtbaar, merkbaar en voelbaar is en zal zijn.
Wat is onze uitdaging?
Op het gebied van “optimaal ontwikkelen”
De leerlingen hebben over vier jaar inzicht in het lesaanbod en hebben geleerd om samen met de mentor en later hun stagedocent weloverwogen keuzes te maken die passen bij hun ontwikkeling en talenten. Er wordt beoordeeld op een manier die past bij de wijze hoe we ons onderwijs willen vormgeven. Binnen de school zien we onze leerlingen oefenen, met praktische materialen, in interactie met elkaar om zich zo verder te ontwikkelen tot een betrouwbare werknemer en zelfverantwoordelijke deelnemer in de maatschappij.
Op het gebied van “toekomstbestendig onderwijs”
Over vier jaar zijn alle basisvaardigheden goed uitgewerkt in heldere leerlijnen en zichtbaar gemaakt in Presentis, het leerlingvolgsysteem. De lessen worden gegeven in goed uitgeruste en aantrekkelijke (praktijk) lokalen. De gemeenschappelijke ruimtes, zoals de kantine en de bibliotheek, maar ook de buitenruimtes rondom de school, zijn aangenaam en veilig en zodoende een fijne plaats om te zijn, te leren, te ontwikkelen en te verblijven. Daarnaast wordt er buiten de school geleerd tijdens stages, excursies, etc. De materialen die gebruikt worden zijn “van deze tijd” en zien er aantrekkelijk uit.
Op het gebied van “vakmanschap doet er toe”
De leerlingen werken aan heldere SMART geformuleerde doelen. Docenten weten de leerlingen hier goed in te begeleiden. Er is eenduidige verslaglegging en evaluatie.
Er is zicht op de leerlingpopulatie. Kennis wordt gedeeld in intervisiegroepen. Er is naast de individuele nascholing jaarlijks een teamgerichte nascholing op dat gebied, waar we als team onze kennis in willen verbreden.
We hebben onze eigen standaard over kwaliteit ontwikkeld. Er zijn afspraken over de lesopbouw, de materialen die gebruikt worden, het differentiëren binnen de les op verschillende gebieden, etc. De lessen en standaarden zijn afgestemd op de onderwijsbehoeften van de leerling en sluiten naadloos aan bij het uitstromen naar werk en/of vervolgopleiding. De docenten reflecteren standaard dagelijks op hun handelen en brengen dit over op de leerlingen.
Op het gebied van “samen verantwoordelijk”
Er zijn heldere doelen geformuleerd. Alle collega’s zijn op de hoogte van alle processen die lopen en weten wie waarvoor verantwoordelijk is. De PDCA cyclus is ingevoerd en functioneert, zoals deze moet functioneren. Binnen Presentis zijn de taken/rollen/verantwoordelijkheden beschreven. Het MT stuurt alle processen aan, maar legt de taken en verantwoordelijkheden lager in de organisatie. De formatie docenten bestaat voor 50% uit LC functies. Deze collega’s hebben gemandateerde verantwoordelijkheden. We zijn naast de inhoud van het leren samen verantwoordelijk voor het pedagogisch klimaat en de schoolcultuur. De medewerkers spreken elkaar aan, vanuit een positieve grondhouding, op gemaakte afspraken. Ook de leerling kent de verantwoordelijkheden. De leerlingenraad heeft een belangrijke rol om de stem van de leerling te laten horen. We nemen hen serieus. Met name de kernwaarden veiligheid en verantwoordelijkheid zien we hierin terug. Zorg en onderwijs zijn ondersteunend aan elkaar.